De Informatiebijeenkomst over Genealogie / DNA op 13 april was een groot succes volgens de bijna 50 aanwezigen.

Gerrit Woertman wist alles te vertellen over Genealogie, mede uit eigen ervaring.  Een boeiend onderwerp waarin je veel verrassingen kunt tegenkomen. Alleen het onderwerp DNA kwam niet meer aan bod door tijdgebrek.

Besloten is om een vervolgsessie te plannen waar met name DNA de aandacht zal krijgen. Hierover volgt binnenkort meer informatie.

Wil je de bijeenkomst van 13 april nog eens zien, klik dan hier

 VOOR DE PRESENTATIE  KLIK HIER

DOCUMENT MET HANDIGE LINKS  KLIK HIER

KLIK HIER  voor een procedure om vanuit “wiewaswie”, een andere omgeving, in Aldfaer te importeren zonder alles over te tikken.

Wat is  Genealogie / DNA  ?

Genealogie-het uitzoeken van voorouders- was vroeger een kwestie van langs oude familieleden gaan: kijken in trouwboekjes en fotoalbums, en voor de katholieken kijken in de schoenendoos met bidprentjes. Dan zoveel mogelijk opschrijven.
En daarna naar een archief zoeken in de Burgerlijke Stand en daarvoor de Doop/Trouw/Begraafboeken. Vaak een heel langdurig gepuzzel.
Met de komst van internet kwam veel informatie online beschikbaar in handige websites als www.wiewaswie.nl, www.genealogieonline.nl, www.familysearch.org. En als je dan ook nog geholpen wordt door Google en sites als www.cbg.nl en www.delpher.nl (met alle NL-kranten), dan is het eigenlijk een makkie om familie uit te zoeken.
Gerrit Woertman zal in het kort laten zien hoe dit opgepakt kan worden.

Maar genealogie geeft niet altijd alle antwoorden. Voor de invoering van de Burgerlijke Stand waren er nog lang niet altijd vaste achternamen.
Mensen werden vaak vernoemd naar hun vader, met dan soms ook nog op het platteland de boerderijnaam als “bijnaam”.
Waren al die mensen op een boerderij ook familie?
Vrouwen werden regelmatig niet genoemd in Doopboeken.
Wie zijn de vaders bij ongehuwde moeders of bij adoptie?
Kortom veel vragen.
Gelukkig worden we de laatste jaren geholpen door DNA-testen.
Gerrit zal in vogelvlucht de mogelijke testen voor Y-DNA (mannelijke lijn), mt-DNA (voor mannen en vrouwen in vrouwelijke lijn), en autosomaal-DNA (naar alle voorouders) de revue laten passeren, met natuurlijk wat voorbeelden. Sommige uitkomsten zijn te verwachten, maar er zijn soms ook zeer onverwachte resultaten.
Veel mensen doen een (autosomaal-)DNA-test om te weten waar hun voorouders vandaan komen. Het resultaat moet (vaak/soms) wel met een korrel zout worden genomen, en kan voor broers/zussen verschillend zijn.