Belasting / Aandelen versie 2.4

Dit verhaal is uit 2017. Echter nog steeds zijn er leden die vragen hebben. Daarom plaatsen we het artikel hier als naslagwerk.

FIJN NIEUWS:

Sinds enige tijd staat in de lijst van de State of Delaware Unclaimed Property (https://delaware.findyourunclaimedproperty.com/app/claim-search)

achter je naam aangegeven ofhet wat jou betreft gaat om een bedrag groter kleiner dan 50$. Dat is echt fijn nieuws, want eerder kreeg je niet te horen om wat voor een bedrag het ging, voordat je alle documentatie had ingestuurd. Nu kun je dus beslissen of je je geld gaat terugclaimen als het gaat om minder dan 50$. Argument om niet te claimen kan zijn, dat het innen van het geld middels cheques of overmaken op bankrekening daarvoor te hoge kosten meebrengt plus dat de administratieve rompslomp aardig wat tijd kost. Argument voor kan zijn, dat de belastingdienst dan in ieder geval niet kan komen met de melding dat je buitenlandse tegoeden hebt.

Dus dit is het goede, meest recente nieuws. Hieronder de nieuwsbrief met nog wat aanvullingen.

——————–

In de afgelopen weken werden enkele collega’s geconfronteerd met unclaimed property bij de State of Delaware of met een brief van de belastingdienst waarop stond vermeld dat je een voor jou onbekende rekening in Amerika hebt. Carin Stommels initieerde vervolgens een aantal contacten richting HPNL-Senior om hiervoor een projectgroep in het leven te roepen. (NB Heb je zo’n brief van de belastingdienst: stuur meteen een brief terug, dat de genoemde rekening je niks zegt, maar dat je het gaat uitzoeken. Dit om boete te voorkomen.) Na een klein onderzoekje bleek dat er behoorlijk wat oud-collega’s op de lijst (https://delaware.findyourunclaimedproperty.com/app/claim-search) werden aangetroffen. Daarom heeft vandaag HPNL-senior besloten er een projectgroep op te zetten (Peter Nieuwendijk, Henk van de Weerdt, Joan van Diemen en Carin Stommels) om dit tot op de bodem toe uit te zoeken.

Aan Hans van der Velde, Dick Westerveld en Jan Moen hebben we steun gevraagd en die steunen dit initiatief van harte. Mogelijk vragen we ze als lid van een Committee van Aanbeveling. We gaan ook de formele HP-kanalen benaderen.

We handhaven het zgn “olievlek”-principe van collega’s die collega’s waarschuwen, dit om privacy te waarborgen en we zien geen andere mogelijkheid om ex-hp-ers te informeren. Het pensioenfonds heeft maar van een heel klein gedeelte van de deelnemers mailadressen.

Er zijn een aantal adviezen van onze kant:

– als je je geld terug gaat claimen, wees er dan op voorbereid dat het een aantal keer pingpongen kan zijn met de staat Delaware (of banken): je stuurt in wat ze vragen, ze komen weer terug met verzoek om meer informatie, jij stuurt weer in etc. Het is de ervaring van bijna iedereen, dat dat een aantal keer op en neer gaat, voordat je claim geaccepteerd wordt. Maar… het is jouw geld, dus hou vol.

– wees dus een pitbull terrier: hou vol en laat niet los

– check als laatste of na afloop van alles je naam ook echt van de lijst verdwenen is

Er zijn 12 situaties die we zijn tegengekomen:

 1. sommige mensen krijgen een brief van de belastingdienst dat ze tegoeden hebben in de VS waar ze zich niet van bewust zijn, mogelijk worden hier dan tegoeden bij de State of Delaware mee bedoeld, zoek je naam op de eerder genoemde lijst
 2. sommige mensen krijgen een brief van de belastingdienst dat ze bij een bepaalde bank een rekening hebben, die ze niet bekend voorkomt, het is dan zaak daar achteraan te gaan    (krijg je een brief van de belastingdienst met daarop een rekening vermeld die je bekend is, bv bij Morgan Stanley Dean Witter, en dat geef je ook op, dan is er niks aan de hand)
 3. sommige mensen komen – zonder dat ze het weten – op de lijst Unclaimed Property van de State of Delaware voor (https://delaware.findyourunclaimedproperty.com/app/claim-search)- claim je property dan!!
 4. er staan ook rekeningen op die lijst van een overleden collega (als we die tegenkomen, gaan we kijken hoe we de nabestaanden kunnen bereiken)
 5. er staan op die lijst ook algemene rekeningen van HP Nederland, Geneve, internationaal
 6. je had nooit iets met aandelen of opties en kreeg bij je 10-jarig jubileum 10 aandelen, die zijn vervallen aan Delaware en je krijgt nu een brief van de belastingdienst dat er sprake is van buitenlands tegoed, reageer dan in ieder geval naar de belastingdienst dat je het uit gaat zoeken en claim je tegoed   https://delaware.findyourunclaimedproperty.com/app/claim-search)
 7. je dacht dat je alles had verkocht en geen buitenlandse rekeningen meer had, echter je account bij Computershare of elders is niet gesloten, de fractional shares zijn niet verkocht en middels dividend op dividend is het bedrag opgelopen, het staat nog bij Coumputershare of is vervallen aan de staat
 8. de situatie van de kleine cheques die je steeds toegezonden krijgt: je dividend wordt uitgekeerd in cheques die naar je huisadres worden gestuurd, het innen van de cheque kost je 27.50 – 30 euro per keer, een goede actie is in ieder geval bij je bank account de uitkering van het dividend in cheques om te zetten in uitkering van dividend in (fracties van) aandelen of dollars, dan komt het bij het grote bedrag
 9. kleine bedragen bij Delaware, te klein om ze vanwege de kosten te innen, neem in overweging om toch te claimen en je tegoed daar op te ruimen, zodat de belastingdienst niet achter je aan kan komen met een buitenlands tegoed
 10. controleer het inhouden van belasting op je dividend, er zijn mensen bij wie 30% wordt ingehouden, dat mag maar 15% zijn in de usa en is terug te vragen bij Nederlandse belastingen
 11. heb je in het verleden opties gekregen, dan kan het zijn, dat deze op nog weer een andere bank staan in de us, het beeld hierover hebben we nog niet helemaal compleet, graag advies van degene die daar meer van weet
 12. Expats, die in de US hebben gewoond, blijken veelal voorschotten per maand te hebben betaald voor gas/water/elektra of andere services. Vaak blijkt dat ze na afloop van hun verblijf in de US zijn vergeten het teveel betaalde voorschot te claimen of ze hebben bepaalde bankrekeningen niet gesloten. Ook die tegoeden zijn dan vervallen aan de staat. Dit geldt niet alleen voor de staat Delaware, maar ook voor California en andere staten.

Alle staten van de US hebben een unclaimed property site. Die kun je opzoeken en daar bekijken hoe je je tegoed kunt terugclaimen.

.Inmiddels is bekend dat wanneer je 2, 3 of 5 jaar (berichten daarover verschillen) geen interactie hebt gehad met je bankrekening in de USA, dat deze dan vervalt aan de staat, volgens wetgeving aldaar. Dat is de wet, maar het is niet algemeen bekend. Navraag bij Morgan Stanley leerde dat de accountmanagers er niet (duidelijk) van op de hoogte zijn. In ons geval, omdat HP voor de taxes gevestigd is in de State of Delaware zo lijkt het, vervallen de tegoeden aan die staat. Delaware houdt geen aandelen of opties aan en gaat dan over tot verkoop tegen de op dat moment geldende prijs. 

Het vervallen van aandelen, opties of tegoeden aan de staat, heet “escheatment”, dus die term kun je tegenkomen. Wat jij nu kunt doen is dat:

1. je op de lijst gaat kijken of je er zelf op staat: claim dan je property

(https://delaware.findyourunclaimedproperty.com/app/claim-search)

Een search op je naam, achternaam in het searchveld voor naam is voldoende. Ook al staat er een sterretje bij het id-search-veld, dit is niet nodig om op te roepen of jij op de lijst staat. Probeer wel een paar verbasteringen op je naam en zoek ook op je voornaam of voorletters, want soms hebben ze er maar wat van gemaakt.

2. je op de lijst gaat kijken of je oud-collega’s tegenkomt en die op de hoogte stelt dat ze hun unclaimed property kunnen claimen

3. je ons informeert over bedragen die je terug hebt gekregen, nadat je hebt geclaimd

4. je ons informeert wat je bent tegengekomen en wat we beter kunnen doen om ervoor te zorgen, dat iedereen zijn geld terugkrijgt.

5. check in alle gevallen of je bankrekeningen die je wilt sluiten of hebt gesloten, na een tijdje ook echt gesloten zijn, want soms blijven er dus kleine fracties van aandelen achter.

Claimen bij Delaware, hoe gaat dat in zijn werk:

(https://delaware.findyourunclaimedproperty.com/app/claim-search)

 • zoek je naam op en zoek naar eventuele verhaspelingen van je naam
 • druk op de claim-knop voor je naam
 • vul het claimformulier in (eerst het land, dan krijg je de juiste formaten voor postcodes en zo)

Wat moet je meesturen met het claimformulier? Maak in ieder geval een kopie van alles wat je inzendt. We geven je hier een aantal voorbeelden van wat de meesten van ons hebben meegestuurd:

 • legitimatie paspoort of rijbewijs, maak ze on(her)bruikbaar door op de scan te vermelden datum en for Delaware of zoiets
 • een recente nota van gas, water en licht, om aan te tonen dat je nog steeds bestaat en op een bepaald adres woont
 • laatste overzichten van je bankaccount voordat je tegoed verviel aan Delaware
 • loonstrookje van HP (liefst met matching shares aankoop) of andere documenten die aantonen dat je voor HP gewerkt hebt (wees erop attent, dat je loonstrookje adres Utrecht kan hebben en je account bij Delaware adres Amstelveen, stuur in dat geval een extra briefje mee met je handtekening dat dit een en hetzelfde bedrijf is in Nederland.
 • een escheatment letter van bijvoorbeeld Compushare met het exacte aantal aandelen en/of opties voordat ze vervielen aan de staat, deze kun je opvragen bij Compushare
 • een W-8BEN formulier dat je status als beneficial owner aangeeft van het accountnummer waarvandaan de tegoeden zijn vervallen
 • een historie overzicht van gekochte aandelen
 • statements van je bankrekening
 • als er sprake is van verschillende adressen/informatie op de documenten, bv waar je hebt gewoond stuur dan een zelfgemaakt briefje mee waarin je aangeeft dat je verhuisd bent, dat er weliswaar HP Utrecht op je loonstrookje staat vermeld, maar dat je in Amstelveen te werk was gesteld etc
 • wat in een aantal gevallen als laatste nog erg hielp was een aantal stempels van een bevriende notaris om aan te tonen dat je bestaat en dat de informatie klopt, stempels van een notaris doen het goed in de usa

Op basis van adviezen van degenen die hun geld hebben geclaimd en de moeilijkheden die ze daarbij ondervonden, men  en wij er goed aan te doen het volgende mee te geven:

Haal je tegoeden in de usa op, want:

 1. het is een heel gedoe voor je ze hier hebt, sommige mensen zijn er maanden mee bezig,
 2. je kunt met de belastingdienst en boetes te maken krijgen als je daar tegoeden laat staan
 3. het is voor je eventuele nabestaanden later véél uitzoekwerk om tegoeden op te eisen

 Het totaal terug geclaimde bedrag van onze oud-collega’s waar we nu weet van hebben is: 200.000$Dit bedrag bevat niet alle geclaimde bedragen, het bevat alleen de bedragen van degenen, die ons hebben willen meedelen om hoeveel geld het ging.

Laat ons weten, als je informatie hebt over deze kwestie en wie we verder kunnen benaderen.

Vertrouwelijkheid van met ons gedeelde informatie blijft natuurlijk vertrouwelijk.

Laten we er allemaal op letten dat elkaars privacy gewaarborgd blijft. Groet, Peter Nieuwendijk, penningmeester HPNL-Senior, email: penningmeester-1@hpnlsenior.nl Carin Stommels, initator, email: cstommels@outlook.com

 Wat algemene informatie die belangrijk kan zijn voor je:

– voor de tijdlijn van de splits, data wanneer dividend wordt uitgekeerd etc kun je het best op de sites van de diverse aandelen (HPE, HPQ,DXC) kijken onder investor relations

– DXC keert in juni 0,18$ct dividend uit, HPE en HPQ hebben allebei dividend uitgekeerd op 05.04.2017

(http://www.nasdaq.com/press-release/dxc-technology-board-of-directors-announces-dividend-policy-and-share-repurchase-program-20170403-01312)

– het overhevelen van alle employee share zaken naar Well Fargo is op 21.02.2011 geregeld middels de brief die je hier bijgevoegd vindt

– In het algemeen over het vervallen van geld aan de staten van de US, vind je informatie hier: https://www.usa.gov/unclaimed-money#item-37222

– Computershare: als plan administrator for Hewlett Packard schijnen zij (voor sommigen, voor iedereen?) het account op 1 mei 2015 beeindigd hebben en het ESPP (Employee Stock Purchase Plan) overgedaan naar Fidelity, contactinformatie: www.netbenefits.com

– Heb je vragen over je aandelen bij Morgan Stanley en kom je niet bij de juiste contactpersoon, dan kun je dit mailadres proberen: mystockplan@morganstanley.com of dit telefoonnummer: 00 1 800-272-0000 

Ga naar de inhoud